Gostovanje predstavnika Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u emisiji “Dobar dan TK” RTV TK

Dana 21.01. 2022. godine, u emisiji “Dobar dan TK” RTV TK, gostovali su predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prodekanica za Naučno-istraživački rad prof.dr.sci. Indira Buljubašić,  i prodekan za nastavu i studentska pitanja prof.dr.sci. Slađan Lovrić.

Tema gostovanja bila je “Značaj Naučno-istraživačkog rada na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli”

Mašinski fakultet ima bogatu tradiciju naučno istraživačkih aktivnosti, koje su prvo počele sa istraživanjima u oblasti mašinstva u sklopu rudarstva, zatim energetike, da bi se proširile gotovo na cijelo područje mašinstva i srodnih grana. Rezultati naučno istraživačkog rada objavljeni su u referentnim časopisima u zemlji i inostranstvu, referentnim konferencijama i kongresima, te doktorskim i magistarskim disertacijama.

Koliki je inače značaj naučno-istraživačkog rada ? Da li je naučno-istaživački rad uopšte potreban i koliko ? Koliko se danas u BiH ulaže u naučno-istraživački rad ? Postoje li neki fondovi kao pomoć naučnicima – istraživačima ? Kolika je zainteresovanost mladih ljudi u BiH za nauku, za istraživanje. To su samo neka od pitanja na koja su odgovor dali:

prof.dr.sci. Indira Buljubašić,prodekanica za naučno istraživački rad na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i prof.dr.sci. Slađan Lovrić, prodekan za nastavu i studentska pitanja na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

You may also like...