NOVI USPJEH PROFESORA FIKRETA ALIĆA

Na međunarodnom sajmu inovacija, održanom prošle sedmice u Katovicama (Poljska), za inovaciju FLEKSIBILNI TERMO-AKUMULACIONI KONVEKTIVNI EMITER, dr.sci. Fikret Alić, redovni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta Tuzli, dobio je dva priznanja:  

Zlatna medalja INTARG 2022 (Poljska) i Specijalno priznanje Internacionalnog Društva za inovacije i napredne vještine,  iz Toronta (Kanada).

Ukratko, jedna od prednosti ovog uređaja predstavlja mogućnost sinhronizovane i višestruke promjene optimalne snage grijača i njegove konvektivne površine te kombinovana mogućnost kratkotrajno/dugotrajnog akumuliranja topline. U slučaju dugotrajne akumulacije topline, ista se može koristiti bilo kada nakon što je sistem izvan mrežnog napona.

Također, konvektivni grijni emiter ovog uređaja može se automatski prilagođavati, shodno radnim parametarima, temperaturi i protoku fluida. Modularnom kombinacijom, u prostornom i procesnom smislu, može se osigurati bilo koja izlazna snaga grijnog izvora, uz osiguranje dopuštenog toplinskog fluksa sa grijne površine na fluid te zahtjevanog protoka fluida. Jednostavna montaža i demontaža te kombinovanje više grijnih emitera, samo su neke od dodatnih prednosti navedenog patentnog rješenja.

OVO JE UKUPNO 72 MEĐUNARODNO PRIZNANJE PROFESORU ALIĆU, ZA DOSADAŠNJI RAD NA VEĆEM BROJU ORIGINALNIH I RADIKALNIH INOVACIJA IZ OBLASTI TERMO-FLUIDNOG INŽENJERINGA I ENERGETIKE.

You may also like...