Upute o realizaciji Kolizije

Poštovani studenti,

Članom 102. stav (4) Zakona o visokom obrazovanju TK propisano je da fakultet/Akademija može, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, dozvoliti studentu koji obnavlja studijsku godinu pohađanje nastave i polaganje ispita iz nastavnih predmeta iz naredne studijske godine, pod uslovom da ukupo opterećenje studenta po semestru ne može biti veće od 30 ECTS bodova.

Pod kapacitetima i organizacionim mogućnostima, u smislu naprijed navedenog člana Zakona, podrazumijevaju se prostorne i kadrovske mogućnosti fakulteta. Naučno-nastavno vijeće Mašinskog fakulteta je dalo saglasnost da se studentu koji obnavlja studijsku godinu dozvoli pohađanje nastave i polaganje ispita iz nastavnih predmeta iz naredne studijske godine.

Objašnjenje:

kako je naprijed navedeno, maksimalan broj ECTS bodova koje student može ostvariti u semestru je 30, što bi značilo npr.: da se zbrajaju ECTS bodovi iz nepoloženih predmeta prvog semestra godine koju obnavlja (I godina studija) i ECTS bodovi iz nastavnih predmeta koje student želi slušati iz trećeg semestra (II godina studija). Iz navedenog proizilazi da se zbrajaju bodovi po semestrima kako slijedi:

  • I semestar (nepoloženi predmeti) + III semestar (predmeti koje želi slušati) = 30 ECTS bodova
  • II semestar (nepoloženi predmeti) + IV semestar (predmeti koje želi slušati) = 30 ECTS bodova
  • III semestar (nepoloženi predmeti) + V semestar (predmeti koje želi slušati) = 30 ECTS bodova
  • IV semestar (nepoloženi predmeti) + VI semestar (predmeti koje želi slušati) = 30 ECTS bodova
  • V semestar (nepoloženi predmeti) + VII semestar (predmeti koje želi slušati) = 30 ECTS bodova
  • VI semestar (nepoloženi predmeti) + VIII semestar (predmeti koje želi slušati) = 30 ECTS bodova

Student koji obnavlja studijsku godinu podnosi zahtjev za pohađanje nastave i polaganje ispita iz nastavnih predmeta naredne studijske godine na propisanom obrascu koji se može preuzeti u Studentskoj službi.

Zahtjev se podnosi od 18.09.2024. godine do 27.09.2024. godine putem Studentske službe Mašinskog fakulteta.

You may also like...